Kaper op de vlucht

Voor dit boek mocht ik met een bevriende piloot van de KLM een dagje mee naar Schiphol om achter de schermen te kijken. Ik kreeg heel wat geheimen van het vliegveld te horen. Sommige zijn in het boek beland, andere zijn zo geheim, dat ik er niet eens meer aan durf te denken!

Simulator voor piloten om te leren vliegen

Cockpit van een vliegtuig

Oefenen voor rampen...

Hangar op Schiphol

Ik mocht het dagboek gebruiken van een piloot die een keer gekaapt was op een vlucht van Amsterdam naar Rome door een jongen die in de war was. Zo kwam ik goed te weten hoe de kaper, de bemanningsleden en passagiers zich voelen bij een kaping.
Ik mocht zitten in een simulater achter de stuurknuppel en vloog tussen de pijpen van de hoogovens door zonder mijn vleugels te verliezen. Ik mocht naar Karakach vliegen en weer terug naar Schiphol. Er ging wel het een en ander mis, maar dat zet ik maar niet op papier.

In dit boek is Gino de hoofdpersoon. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Ze wonen in Amsterdam. Maar op een dag verhuizen ze naar Italie omdat Gino’s vader daar een betere baan kan krijgen. Gino kan er niet wennen, steelt het spaargeld van zijn moeder en koopt een vliegticket naar Amsterdam. Hij mag een weekje bij zijn opa en oma logeren, maar dan moet hij terug naar huis. Uit de uitvindingenkelder van zijn opa steelt hij een lontje en een brandbaar goedje en daarmee maakt hij in het toilet van het vliegtuig een bommetje waarmee hij de bemanning en de passagiers bedreigt en dwingt om een noodlanding te maken in de Sahel. Daar komt Gino zichzelf behoorlijk tegen. Dit boek laat zien dat je in wanhoop domme dingen kunt doen.
De Sahel is een grote woestijn in Burkina Faso, een land dat ligt in de binnenlanden van Afrika. Ik ben er geweest voor een waterputtenproject van Foster Parents Plan. Ik heb daar veel met dorpelingen gesproken en geslapen in hutjes midden in de woestijn, waar de mensen nog nooit een blanke hadden gezien. Kinderen en volwassen maakten hun vinger nat en wreven ermee over mijn arm. Ze waren nieuwsgierig of ik af zou geven.

Kudde ezels op de weg Was-, plas- en drinkwater bij een huttendorp 20km ten zuidwesten van Bobo-Dioulasso in Burkino Faso. Jaarlijks sterven hier kinderen omdat dit onschuldig lijkende riviertje wemelt van de levensbedreigende bacteriën.

Waterput in Kaya


School in Burkino Faso
Masaïdorp in de Sahel